Výsadba jarných kvetín

Teplé marcové počasie prebudilo jarné kvetinky – snežienky, tulipány, narcisy, modrice, hyacinty. Záhradky pred domami  sa ukázali v svojej plnej kráse. Cibuľky týchto rastlín sa normálne vysádzajú v septembri, aby dobre zakorenili a získali silu do jarného kvitnutia.

My sme chceli urobiť pokus – ako sa cibuľové rastliny zachovajú, ak ich presadíme v čase plného kvitnutia. Pokus sme urobili 2.apríla. Tam, kde bolo viac rastlín v jednom trse na jednom mieste, tam sme zopár rastlín odkopali, opatrne  bez poškodenia cibuliek. Presádzali sme ich na iný záhon. Použili sme modrice, tulipány, hyacinty, narcisy v plnom kvete a tiež aj trsy snežienok, ale tie už boli odkvitnuté. Dievčatá sa veľmi snažili, pracovali ako včeličky. Vyznačili si línie a miesta, kde vykopali jamky. Jamky zaliali vodou a po vsiaknutí vody kvetinky zasadili tzv. spôsobom „sadenia do blata“. Rastlinky dostali vodu ku koreňom a nemusíme polievať zvrchu. Po výsadbe záhon pekne urovnali hrabličkami a tešili sa zo svojho diela.

Rastlinky  sa ujali a vytvorili pekný pestrofarebný záhon, kde vynikala zaujímavá žlto-modrá a ružová  kombinácia kvetín. Netradičný pokus sa vydaril. Presvedčili sme sa, že rastlinky sa chcú udržať pri živote aj keď sa im zasiahne do ich normálneho životného cyklu. Lepšie je však nechať ich rásť tak ako im to pripravila príroda a nezasahovať do ich prirodzeného rastu.

Anna Gibová

IMG_0391 IMG_0392 IMG_0393 IMG_0394 IMG_0395 IMG_0396 IMG_0397 IMG_0398 IMG_0399 IMG_0400 IMG_0405

Tento obsah bol zaradený v Nezaradené. Zálohujte si trvalý odkaz.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>