Pohľad na krásne rozkvitnuté púpavy nás inšpiroval k príprave púpavového medu. Deťom sa myšlienka páčila a hneď boli pripravené pustiť sa do práce, hoci vedeli, že príprava bude pokračovať aj ďalší deň.. Recept si vyhľadali na internete a s papierovými vreckami sa vybrali nazbierať 400 kvetov púpavy. Aj keď dážď večer púpavy umyl, dievčatá ich opäť umyli, lebo sladký nektár chutil aj mravcom a my sme nechceli mravcový, ale iba púpavový med. Umyté kvety zaliali potrebným množstvom vody, pridali nakrájané citróny a zmes priviedli do varu. Uvarenú zmes odstavili a nechali 24 hodín stáť, aby sa liečivé látky z kvetov a citrónov dostali do vody, z ktorej bude med.
Na druhý deň deti pokračovali v prípravách. Zmes precedili a k získanej šťave pridali cukor. Pokračovali vo varení, aby sa prebytočná voda odparila a med bol hustejší. Pomalé varenie trvalo viac ako hodinu, preto sa pri ňom vystriedalo viac pomocníkov. Až keď detská porota med ochutnala, zhodnotila jeho kvalitu – farbu, vôňu, hustotu a chuť, až potom ním naplnili pripravené poháre. Usilovné a trpezlivé kuchárky si po jednej fľaštičke zobrali aj domov, aby ponúkli svoju rodinu a podľa nášho osvedčeného receptu si môžu med pripraviť do zásoby v každej rodine.
Anna Gibová