Púpavový med

Pohľad na krásne rozkvitnuté púpavy nás inšpiroval k príprave púpavového medu. Deťom sa myšlienka páčila a hneď boli pripravené pustiť sa do práce, hoci vedeli, že príprava bude pokračovať aj ďalší deň.. Recept si vyhľadali na internete a s papierovými vreckami sa vybrali nazbierať 400 kvetov púpavy. Aj keď dážď večer púpavy umyl, dievčatá ich opäť umyli, lebo sladký nektár chutil aj mravcom a my sme nechceli mravcový, ale iba púpavový med. Umyté kvety zaliali potrebným množstvom vody, pridali nakrájané citróny a zmes priviedli do varu. Uvarenú zmes odstavili a nechali 24 hodín stáť, aby sa liečivé látky z kvetov a citrónov dostali do vody, z ktorej bude med.

Na druhý deň deti pokračovali v prípravách. Zmes precedili a k získanej šťave pridali cukor. Pokračovali vo varení, aby sa prebytočná voda odparila a med bol hustejší. Pomalé varenie trvalo viac ako hodinu, preto sa pri ňom vystriedalo viac pomocníkov. Až keď detská porota med ochutnala, zhodnotila jeho kvalitu – farbu, vôňu, hustotu a chuť, až potom ním naplnili pripravené poháre. Usilovné a trpezlivé kuchárky si po jednej fľaštičke zobrali aj domov, aby ponúkli svoju rodinu a podľa nášho osvedčeného receptu si môžu med pripraviť do zásoby v každej rodine.

Anna Gibová

IMG_0438 IMG_0441 IMG_0442 IMG_0445 IMG_0446 IMG_0450 IMG_0453 IMG_0455 IMG_0456 IMG_0460 IMG_0462 IMG_0463 IMG_0464 IMG_0465 IMG_0466

Tento obsah bol zaradený v Nezaradené. Zálohujte si trvalý odkaz.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>