Festival vedy a techniky – Bratislava, 13.-15.novembra 2014

 

Po úspechu projektu Návrat k bylinkám na krajskom festivale v Košiciach si autorky projektu: Vanesa Nováková , Alexandra Sabová a Viktória Pačutová precvičili svoje znalosti a   prezentáciu svojho projektu aj na celoslovenskom kole súťaže. V Bratislave, na Prírodoveckej fakulte, to  už bolo vo väčšom rozsahu, viac projektov, väčšia konkurencia, viac hostí aj návštevníkov. Prítomnosť ministra školstva svedčí o vážnosti, ktorú toto podujatie má aj zo strany ministerstva školstva.

Slávnostné otvorenie festivalu sa konalo v aule za prítomnosti rektora Univerzity Komenského, ministra školstva, zástupcov Slovenskej akadémie vied aj významných sponzorov.

Po otvorení festivalu sa súťažiaci rýchlo presunuli k svojim súťažným miestam a čakali pred svojim projektom na zvedavých návštevníkov, hostí aj odbornú porotu. Pri našom projekte sa vystriedalo veľa ľudí a  so záujmom si prezerali poster s dôležitými informáciami o priebehu projektu, výsledky práce aj fotografie, ktoré zachytávali priebežné aktivity počas experimentov s liečivými bylinkami, ale najviac si prezerali a obdivovali bylinkové výrobky – sirupy, čaje, púpavový med, tinktúry, mastičky, aké  sme mali už aj na festivale v Košiciach.  Mnohí študovali naše recepty na prípravu bylinkových liečivých výrobkov. Dievčatá ochotne a odborne odpovedali na všetky otázky, ktoré zaujímali návštevníkov aj odbornú porotu. Aj v Bratislave sa projekt tešil veľkému záujmu aj uznaniu práce dievčat. Tie sebaisto obhájili svoju prácu a dokázali samostatnosť pri praktických aktivitách. Návštevníci vysoko hodnotili chutné čaje, púpavový med, sirup od kašľu aj sirupy na dochutenie vody alebo čaju. Obdivovali tinktúry a liečivé bylinkové  mastičky. Mnohí záujemcovia si odniesli korene kostihoja, aby si doma urobili obľúbenú a účinnú tinktúru a masť. Potešili sa aj kvetom slezu na čaj pre svojich blízkych. Semená slezu a nechtíka sa dostali do mnohých miest na Slovensku, aby ich pestovali ďalší mladí bylinkári.

Aj tu v Bratislave, bol projekt veľmi dobre hodnotený. Dievčatá za svoju usilovnosť,  trpezlivú prácu s bylinkami, dobrú výrečnosť a bohaté vedomosti aj praktické skúsenosti v projekte získali vysoké hodnotenie – Cenu dekana Prírodovedeckej fakulty za najlepší vedecký projekt v kategórii mladších žiakov, čo nás veľmi potešilo a verím, že dievčatá motivovalo do ďalšej bylinkárskej činnosti.

Účasť na festivale  v Bratislave bola obohacujúca nielen pre deti, ale aj pre pedagógov, ktorí deti viedli, učili a usmerňovali počas ich malých vedeckých experimentov.  Videli sme mnoho nových zaujímavých námetov pre činnosť.  Každý si mohol vyskúšať aj svoju angličtinu pri komunikácii s našimi priateľmi z Francúzska, Belgicka a Španielska. S českými kamarátmi sme komunikovali bez problémov. Prítomnosť v Bratislave  sme využili aj na exkurziu večernou Bratislavou, spoznanie okolia hradu a historickej časti nášho hlavného mesta, prechádzku mestom a nemohli sme vynechať ani nákupy darčekov pre svojich najbližších. Všetci sme sa domov vrátili s množstvom nových zážitkov.

Ing. Anna Gibová


IMG_0965 IMG_0980 IMG_0959 IMG_0963

Tento obsah bol zaradený v Nezaradené. Zálohujte si trvalý odkaz.

Komentáre sú uzavreté.