Snáď každý z nás má rád želé cukríky, hadíky alebo rôzne iné potvorky, ktoré pekne voňajú a skvelo chutia. Preto sme s deťmi skúsili pripraviť rovnakú pochúťku aj my, ale z prírodných štiav citrusových plodov a z jahôd. A čo je hlavné – bez umelých konzervantov.
Čo sme potrebovali : Potravinársku želatínu, kryštálový cukor, rôzne druhy ovocných štiav, silikónové formy, ale postačí aj plech a potravinárska fólia, pretože sa tie potvorky dosť lepia. Recept sme si našli na internete a rozhodli sme sa ho vyskúšať. Deti olúpali ovocie, vytlačili šťavu z pomarančov, citrónov, grepu. Z pripravených surovín sme začali variť, musíme upozorniť, že rozhoduje každá sekunda počas varenia, o čom sme sa sami presvedčili.
Ideme na to:
Najprv sme si pripravili sirup z cukru a vody. Použili sme 2 hrnčeky cukru a ½ hrnčeka vody. Dievčatá trpezlivo zmes miešali a keď ju priviedli do varu, stiahli teplotu na nižší stupeň. Pozor, nesmie to vrieť. Sledovanie teploty bola veľmi dôležitá vec, od ktorej závisí úspech pokusu a kvalita želé cukríkov. Uvarili sme hustý sirup. Medzitým dievčatá vytlačili ovocnú šťavu alebo si ju nachystáme vopred, podľa počtu pomocníkov. Tesne pred zhustnutím sirupu sme si pripravili želatínu. Aj tu treba pracovať veľmi opatrne, aby sa neurobili hrudky. A potom sme už pridali ovocnú šťavu a pripravený cukrový sirup. Zvedavo sme ďalej miešali a netrpezlivo čakali na výsledok. Vylievanie do formy každý s napätím sledoval. A potom už nasledovala cesta do chladničky, aby želé počas niekoľkých hodín pekne stuhlo. Po vychladnutí sme želé vybrali z formy a z plechu, na ktorom bola fólia. A začalo sa vykrajovanie. Dievčatá vytvorili rôzne tvary cukríkov – srdiečka, medvedíky, kvetinky, mesiačiky, hadíky. Každý cukrík obalili kryštálovým cukrom. A tu sme veru potrebovali aj pevné nervy, lebo zo začiatku sa nám cukríky lepili a bola z toho sranda. Odporúčame rýchlo skonzumovať alebo skladovať v chlade lebo cukor sa rýchlo topí. Naše prvé pokusné cukríky možno nevyzerali najkrajšie, ale o to viac chutili, pretože sme si ich vyrobili sami a boli to bio – cukríky bez zbytočných umelých látok.
Spracovala A. Maňková