V rámci projektu Voňavá chémia si deti vyskúšali rôzne metódy oddeľovania zložiek zmesi, pri ktorých si upevnili a precvičili svoje zručnosti. Rozhodli sme sa pre tieto jednoduché pokusy z chémie tzv „ pokusy pre oči “ , ktoré majú za úlohu prakticky priblížiť význam chémie v bežnom živote. Využili sme pri nich výluh z červenej kapusty a na spestrenie sme použili aj hotové farbivá metyloranž a metylénovú modrú. Červená kapusta obsahuje látky tzv. antokyány. Tie spôsobujú, že roztok červenej kapusty pri pH 0-6 má farbu rôznych červených odtieňov, potom podľa hodnoty pH sa mení sfarbenie od fialovej až po modrú, nad pH 7 od zelenej po žltú. Musíme upozorniť, že roztok kapusty nemá dlhú trvanlivosť, len niekoľko dní, potom začína kysnúť, najlepšie je ho udržiavať v chlade.
Deti si pripravili posekaním červenej kapusty a jej vyvarením vo vode výluh, ktorý sme použili pri experimentoch. Varíme asi 10 minút a necháme vychladnúť. Potrebovali sme ešte ocot a sódu bikarbónu. Z nich sme si pripravili roztoky rôznych koncentrácií podľa návodu. Konečne začalo zábavné miešanie roztokov, do 10 pripravených skúmaviek sme namerali predpísané množstvo roztoku, do 5 skúmaviek sme dali roztoky octu a do zvyšných sódu. Začali sme pomocou pipety do každej skúmavky pridávať 1 ml výluhu kapusty, s údivom sme sledovali farebné zmeny v každej skúmavke. Na spestrenie sme si pripravili 3 farebné šumienky, ktoré samozrejme neboli vhodné na pitie. Do baniek sme dali asi 1 lyžičku sódy, pridali farbivá a pomaly priliali ocot. Vzniknutá farebná pena, nám rýchlo vytiekla z banky. Deti boli nadšené a niektoré sa rozhodli predviesť pokusy aj doma.
Následkom prítomnosti antokyánov má ovocie a zelenina rôzne farby. Pre človeka sú veľmi prospešné, pretože urýchľujú hojenie rán a uľahčujú odbúranie tukov. Antokyány regenerujú očnú sietnicu a pôsobia proti žalúdočným vredom, uľahčujú prispôsobenie sa oka pri prechode zo svetla do šera.
spracovala Mgr. A. Maňková