Príprava bylinkových sirupov

IMG_0539 IMG_0530 IMG_0522 IMG_0514 IMG_0513 IMG_0512 IMG_0510 IMG_0509 IMG_0507 IMG_0505 IMG_0502 IMG_0501 IMG_0493

Projekt Návrat k bylinkám pokračoval ďalším experimentom. Dnes – 21.5. sme dokončili a ochutnali výborné bylinkové sirupy, ktoré po zriedení vodou všetci ohodnotili – ten nápoj bol veľmi chutný, oviežujúci a ešte k tomu aj liečivý. Príprava bylinkových sirupov podľa osvedčenej receptúry trvá dva dni, pretože je potrebné macerovanie – vyluhovanie liečivých látok do koncentrátu a to trvá 24 hodín. Včera sme nazbierali krásne rozkvitnuté biele súkvetia bazy čiernej. Už tu nastala diskusia – aká je vlastne tá baza, biela alebo čierna? Vysvetlenie poskytli samotné deti. Hneď ráno sme prevarili vodu, aby nám do popoludnia vychladla. Po ukončení vyučovania sme sa znova stretli. Umyté kvety dievčatá vložili do prevarenej vody, pridali umytý na kocky pokrájaný citrón a kyselinu citrónovú. Po zamiešaní nádobu prikryli a nechali odstáť do duhého dňa. Dnes sa stretli, aby sirup dokončili. V priebehu dopoludnia zmes ešte niekoľkokrát zamiešali, popoludní zmes precedili a získali čistú šťavu. K tejto šťave pridali dievčatá cukor a varili a miešali a čakali a boli veeeeeľmi nedočkavé. Kedy to už bude hotové? Ako to bude chutiť? Podarí sa nám to? Nepodarí? Miešali to nielen vareškou, ale aj očami, aby to bolo rýchlejšie. Výsledok sa dostavil. Z vyhotoveného koncentrátu si pridaním vody pripravili výborný osviežujúci nápoj, ktorý každému vyčaril úsmev na tvári a spokojnosť na duši, že sa nám znova podarilo niečo dobré. Aj dnes to boli nové praktické životné skúsenosti. Podobným spôsobom sme si pripravili aj medovkový sirup. Aby macerácia prebiehala rýchlejšie, medovku sme nakrájali na úzke pásiky. Ďalej sme už postupovali osvedčeným spôsobom. Pri dvoch hrncoch na sporáku sa dievčatá striedali pri miešaní a kontrolovaní teploty. Aj medovkový sirup je vynikajúci, má však trochu inú typickú medovkovú chuť a vôňu. A je vynikajúci najmä v tejto stresujúcej dobe, pretože má ukľudňujúce účinky. Domov deti odchádzali s novými zážitkami, s novými skúsenosťami. Odniesli si aj recepty a po jednom decilitri z každého macerátu, aby si ho doma pridaním cukru uvarili a dokončili. Takto náš spoločný experiment pokračoval aj individuálne v každej rodine a deti majú možnosť rozvíjať svoju samostatnosť a získavať sebavedomie pri vlastných pokusoch.

Anna Gibová

Tento obsah bol zaradený v Nezaradené. Zálohujte si trvalý odkaz.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>