Vyrobili sme z kostihoja

 

Kostihoj lekársky je obľúbená liečivá bylinka našich babičiek, v minulosti ju často využívali a vyrábali si z nej liečivú masť a tinktúru. Preto sme sa aj my snažili podľa receptúry babičiek vyrobiť tieto liečivé výrobky a vyskúšať, či naozaj majú také liečivé účinky ako sa o nich píše.

 

Vykopané korene sme poriadne umyli od zeminy a nakrájali  ich na malé kúsky. Takto pripravený kostihoj sme nasypali do zaváraninového pohára a zaliali zriedeným lekárenským liehom. Zatvorený pohár sme položili na teplé miesto na 14 dní, aby sa z koreňov vyluhovali liečivé látky a takto sa vytvorila tinktúra na potieranie bolestivých kostí, kĺbov, šliach. Na výrobu liečivej mastičky sme použili bravčovú masť. Kúsky kostihoja sme vhodili do rozpálenej masti a po odstavení z ohňa sme takto pripravenú masť nechali 24 hodín stáť, aby prebiehalo vyluhovanie. Ďalší deň sme masť znova roztopili a precedili do čistých nádobiek.
Takýmto jednoduchým spôsobom si aj vy môžete pripraviť liečivé kostihojové prípravky . Iste nimi urobíte radosť, ak ich darujete niekomu, kto ich naozaj potrebuje, aby im vyliečili choré kolená, či lakte. Chce to len trochu času a chuti do práce. Kostihoj rastie na lúke, blízko za  našou školou.
Viktorka Pačutová

IMG_0827 IMG_0829 IMG_0834 IMG_0835 IMG_0836 IMG_0838 IMG_0843

Tento obsah bol zaradený v Články. Zálohujte si trvalý odkaz.

Komentáre sú uzavreté.