Projekt Návrat k bylinkám na Krajskom festivale vedy a techniky v Košiciach, 29.10.2014

Od jari do jesene dievčatá usilovne pracovali na projekte Návrat k bylinkám. Spoznávali liečivé rastliny, zbierali ich v prírode, rozmnožovali a pestovali ich vo vlastných záhradách.  Zisťovali osvedčené recepty a postupy od svojich babičiek a starších ľudí, aby sa dozvedeli ako sa voľakedy dávno liečili ľudia, keď lekári boli ďaleko, liekov a lekární nebolo tak veľa ako je tomu dnes. Získané dobré rady, starodávne recepty a osvedčené praktické skúsenosti dievčatá overovali počas vlastných experimentov.

Skúšali a vyrábali domáce bylinkové liečivé produkty, porovnávali ich vlastnosti, vzhľad, vône, ochutnávali, navzájom si radili a pomáhali. Najobľúbenejšie bylinky v pokusníckej činnosti boli: nechtík lekársky, mäta pieporná, baza čierna, šalvia lekárska, púpava lekárska, slez maurský, medovka lekárska, kostihoj lekársky. Výsledkom ich dlhodobej práce bolo niekoľko chutných výrobkov, napr. púpavový med, skorocelový sirup od kašľu, bazový a medovkový sirup na prípravu osviežujúcich letných nápojov alebo na dochutenie čaju. Experimentovali a vyrobili bylinkové oleje s výbornými účinkami na pokožku – slezový aj levanduľový. Zaujímavá bola aj príprava liečivých mastičiek z nechtíka, slezu a kostihoja. Dobré účinky potvrdila aj šalviová a kostihojová tinktúra. Všetky nami vyrobené výrobky sú vhodné na bežné využitie v každodennom živote, na zlepšenie vlastného zdravia.

Výsledky svojich experimentov dievčatá predstavili na prehliadke vedeckej tvorivej činnosti, na krajskej súťaži – Východoslovenký  festival vedy a techniky. Festival sa konal 29.10.2014 v Dome techniky v Košiciach a  bol organizovaný občianskym združením Amavet- Asociácia pre mládež, vedu a techniku. Stretli sa tam mladí ľudia, žiaci a študenti, autori 40 vedeckých projektov v kategóriách: Biológia, Elektrina a mechanika, Environmentálne vedy, Fyzika a astronómia, Chémia ,   Informatika a počítačové inžinierstvo, Matematika,   Medicína a zdravotníctvo. Autori tu svoje vedecké projekty predstavili širokej verejnosti a navzájom sa obohatili o tvorivé námety v iných vedeckých odboroch.

Náš projekt – Návrat k bylinkám na festivale prezentovala trojica 9 – ročných  dievčat: Vanesa Nováková, Alexandra Sabová a Viktória Pačutová, žiačky 4. ročníka, Základnej školy v Cejkove. Širokej verejnosti aj odbornej porote tu predstavili výsledky svojich experimentov s liečivými bylinkami, ochotne podali odborný výklad, poradili ako sa ktorý bylinkový produkt dá vyrobiť, na čo je dobrý, ako pomáha. O náš projekt sa živo zaujímali návštevníci aj ostatní súťažiaci, viceprimátor Košíc aj odborná porota. A tak dievčatá s úsmevom dokola vysvetľovali, ponúkali bylinkové čaje, sirupy a med na ochutnanie, rozdávali vzorky našich výrobkov, semienka slezu a nechtíka na pestovanie aj naše osvedčené bylinkové recepty.

Projekt zaujal nielen laickú verejnosť, ale aj porotu. Dievčatá získali výborné hodnotenie, mimoriadnu cenu odbornej poroty a postup na celoslovenské kolo súťaže, v Bratislave v dňoch 13.-15.novembra 2014.

Text a foto: Ing. Anna Gibová, školiteľka dievčat počas projektu


IMG_0894 IMG_0895 IMG_0907 IMG_0916

Tento obsah bol zaradený v Nezaradené. Zálohujte si trvalý odkaz.

Komentáre sú uzavreté.