Príprava prírodného deodorantu

Určite ste počuli o škodlivých deodorantoch , ktoré obsahujú hliník, preto sme sa rozhodli skúsiť vyrobiť vlastný prírodný deodorant. Deti si vyhľadali postup na internete a začali si s nadšením pripravovať potrebné pomôcky na jeho výrobu. Na výrobu potrebujeme kokosový olej, zemiakový škrob, sódu bikarbónu a esenciu podľa vlastného výberu. Odvážime si asi 100g škrobu, 100g sódy a odoberieme 6 lyžíc kokosového oleja. Kokosový olej je tuhý, preto ho treba nechať trochu zmäknúť pri izbovej teplote. Do oleja sa pridá zemiakový škrob, ktorý nabobtná a pridá sa sóda. V miske zmiešame  všetky suroviny a vypracujeme hmotu, ktorá pripomína klasický deodorant, môžeme pridať 2-3 kvapky esencie, deti si vybrali citrónovú. Škrob zabraňuje množeniu baktérií, ktoré spôsobujú zápach potu. Hmotu dáme do pripravených nádobiek, rýchlo schladíme, aby škrob neklesol na dno a olej by ostal na vrchu. Platí pravidlo čím viac škrobu, tým je výsledná hmota tuhšia. Kokosový olej sa topí pri t=25 °C, zabraňuje množeniu kvasiniek, plesní a je vhodný aj pri liečbe ekzémov.

Výsledok nášho experimentu krásne voňal, až sme mali chuť si kúsok odhryznúť. Deodoranty sú vhodné  pre chlapcov aj dievčatá, môžeme pridať esenciu podľa chuti. Podarilo sa nám pripraviť 5 nádobiek deodorantu, pretože sme skúšali tento postup prvýkrát, tak smej použili polovičné množstvo.

Na záver: je to jednoduché a účinné. Postačia iba veci, ktoré nájdeme v kuchyni. Žiadne chemikálie, len čistá príroda. Skladovať v chlade a takýto deodorant  vydrží asi 6 mesiacov.

spracovala Mgr. A. Maňková

IMG_3796 IMG_3798 IMG_3799 IMG_3801 IMG_3803 IMG_3805 IMG_3806 IMG_3809 IMG_3810 IMG_3812 IMG_3813 IMG_3814 IMG_3815

Tento obsah bol zaradený v Nezaradené. Zálohujte si trvalý odkaz.

Komentáre sú uzavreté.