Balzamy a lesky na pery

        Po prvom neúspešnom pokuse pri výrobe balzamov na pery sme sa rozhodli vyskúšať a pripraviť ich znova. Nedali sme sa odradiť neúspechom a skúšali sme experimentovať ďalej. Teraz už ale podľa iného receptu, ktorý sme vyhľadali na internete. Svoje experimenty sme rozšírili aj o výrobu leskov na pery. Deti pochytila chuť vyrábať si čo najviac vlastných výrobkov z prírodných surovín a pozornejšie sledovať zloženie výrobkov zakúpených v obchode. Mnohé komerčné výrobky obsahujú veľa chemických látok. Práve balzamy a lesky na pery používa vo veľkom skoro každý z nás. Ich výroba nie je veľmi zložitá, experiment je pomerne rýchly, nie príliš náročný a pri troche snahy ho zvládnu aj tínedžeri.

Na prípravu našich balzamov sme použili 20g čistého včelieho vosku, 12g kokosového oleja, lisovaného za studena. V malom hrnčeku na vodnom kúpeli sme roztopili ingrediencie a keď sa spojili a vytvorili jednoliatu zmes, potom sme ich ponalievali do čistých vysušených nádobiek. Zmes rýchlo tuhne, preto je potrebné roztopenú hmotu rýchlo preliať do pripravených nádobiek. Treba si zapísať dátum výroby a spotrebovať do 6mesiacov, pretože naše balzamy neobsahujú žiadne stabilizátory ani konzervanty. Ich trvanlivosť závisí aj od podmienok skladovania. Naše balzamy boli príliš husté, preto sme ich ešte raz roztopili a pridali ešte 1 lyžicu kokosového oleja, preliali sme zmes do nádobiek a nechali znova stuhnúť.

Na výrobu leskov sme potrebovali 2 lyžice kokosového oleja, 1 lyžicu včelieho vosku a kúsok rúžu na pery. Suroviny sme rozpustili vo vodnom kúpeli v hrnčeku a nechali sme ich trochu vychladnúť. Ešte teplú zmes sme preliali do nádobiek. Keď lesk vychladol, krásne stuhol a zachoval si príjemný vzhľad, farbu aj vôňu. Podľa našich zistení a skúseností je vhodné použiť viac kokosového oleja ako včelieho vosku.

Prajeme veľa úspešných experimentov všetkým , ktorí sa pustia do prípravy bio-kozmetiky.

Mgr. A.Maňková

IMG_3936IMG_3937IMG_3938IMG_3941IMG_3942IMG_3944IMG_3945IMG_3947IMG_3948

Tento obsah bol zaradený v Nezaradené. Zálohujte si trvalý odkaz.

Komentáre sú uzavreté.